Annette Kirkegaard fejrer 40-års jubilæum på Frilandsmuseet Hjerl Hede og modtager Kongens Fortjenstmedalje som anerkendelse for sit livslange engagement i museets fællesskab og formidling. Med sin smittende latter, store faglighed og tætte bånd til de mange frivillige har hun sat et uudsletteligt præg på museet gennem fire årtier.
Når Frilandsmuseet Hjerl Hede den 15. april fejrer et jubilæum, er det ikke blot et rundt tal, der markeres. Det er et helt særligt menneske, som i 40 år har været bindeleddet mellem fortid og nutid, mellem ansatte og frivillige, mellem faglighed og fællesskab.
Det er Annette Kirkegaard, der i anledning af sit jubilæum hædres med Kongens Fortjenstmedalje – en anerkendelse, der både rummer respekt for hendes faglige virke og dyb taknemmelighed for hendes menneskelige betydning.
- Jeg er utrolig stolt over at være blevet indstillet til og modtage Kongens Fortjenstmedalje. Det er en ære, og det føles meget særligt, at jeg får lov til at beholde den til evig arv og eje. Og så glæder jeg mig til den dag, jeg måske får mulighed for at hilse på kongen, lyder det fra jubilaren.

Siden Annette Kirkegaard første gang trådte ind ad døren på Frilandsmuseet Hjerl Hede for 40 år siden, har hun sat et uudsletteligt aftryk. Hun er den, man rækker ud til, når noget skal huskes, forklares eller forstås. Hun kender historierne – både dem, der står skrevet, og dem, der lever mellem linjerne, blandt mennesker.
- Annette er på fornavn med stort set alle, der gennem årene har været en del af Hjerl Hede – og det er ikke få. Hun har været med til at opbygge og fastholde det stærke frivilligfællesskab, som Hjerl Hede er så kendt for. Og hun har gjort det med varme, med faglighed og med en sjælden evne til at inkludere og engagere, fortæller udviklingschef på Hjerl Hede, Kasper Rathjen.
En latter, man ikke glemmer
Spørger man kolleger og frivillige, er det ikke kun Annettes viden, der gør hende uundværlig. Det er også hendes karakteristiske latter, som fylder kontorer og kroge og sætter sit smittende præg på hverdagen. En latter, der gør, at man løfter blikket lidt oftere. Smiler lidt mere. Og finder ny energi.
- Annettes latter er en slags lydtapet for os. Den løfter stemningen og minder os om, at vi arbejder med noget, der er vigtigt – men at vi også skal huske at nyde det og hinanden undervejs, smiler Kasper Rathjen.
Fra stenalderen til nutiden
Annette Kirkegaard har gennem årene selv været aktiv i museets levendegørelser – både som formidler og deltager. Hun har været iført både vadmel og uld, har levet sig ind i livet i stenalderen og i bondekulturen og været en del af det særlige univers, der opstår, når museet folder historien ud i levende form.
- Når jeg tænker over, hvor de 40 år er blevet af, så handler det nok om, at jeg har haft frihed under ansvar – og det giver arbejdsglæde, konstaterer Annette Kirkegaard og fortsætter:
- Den største glæde har været samarbejdet med mine kolleger og ikke mindst de frivillige. De kommer af lyst, fordi de brænder for at gøre museet endnu bedre. Det har været det bærende for mig. Det her har aldrig bare været et arbejde, der skulle overstås. Jeg har haft sjælen med hele vejen, siger Annette Kirkegaard.

- Det, Annette kan, kan man ikke lære på et kursus. Hun er kulturbærer i ordets fineste forstand. Hun sørger for, at viden og værdier ikke går tabt, men føres videre – både fagligt og menneskeligt, siger Kasper Rathjen.
Et jubilæum med hjertet i centrum
Annette Kirkegaards 40-års jubilæum fejres ved to forskellige arrangementer på Hjerl Hede, hvor familie, kolleger, frivillige og samarbejdspartnere er inviteret til at hylde hende. Det bliver to dage med taler, smil og minder – og med stor stolthed over, at en medarbejder har dedikeret fire årtier til at udvikle og bevare et af Danmarks vigtigste kulturhistoriske museer.
- Annette har båret museet frem med hjertet forrest, og det er en ære at kunne fejre hende med både fortjenstmedalje og fest, afrunder Kasper Rathjen.
Om Annette Kirkegaard
Annette er 63 år og bor i Lem i Vestsalling. Hun er gift med Frank, og de har seks sammenbragte børn og fem børnebørn. Karrieren på Hjerl Hede begyndte med en kontorlæreplads med speciale i korrespondance. Inden da arbejdede hun i fire år i produktionen på Bang & Olufsen i Struer.