Her er alt du skal vide om parodontose

Profilbillede
dato

Parodontose er en kronisk sygdom, der angriber tændernes støtteapparat. Sygdommen viser sig ved, at der dannes dybe mellemrum mellem tandkødet og tænderne, hvilket kan føre til tab af tænderne. Parodontose skyldes normalt en bakterieinfektion, og den er derfor ikke smitsom. Sygdommen kan dog indebære en øget risiko for at få andre sygdomme, for eksempel hjertekarsygdomme og diabetes. Derfor er det vigtigt at søge læge, hvis man oplever tegn på parodontose.

De første tegn på parodontose – hvad skal man se efter?

Der er flere tegn på parodontose, som man skal være opmærksom på. Det første tegn på parodontose er typisk, at tandkødet bliver rødt og hævet. Yderligere kan der også komme blødninger fra tandkødet, når man børster tænderne eller bruger tandtråd. Blødningerne kan også komme spontant, uden man har gjort noget. Det kan være en god idé at lære mere om parodontose hos en tandlæge.

Hvad er parodontose, og hvorfor får man det?

Parodontose er en sygdom, der angriber tandkødet og støttevævet omkring tænderne. Sygdommen udvikler sig langsomt, og de første tegn kan være svære at opdage. Parodontose giver ikke nogen smerter i starten, men hvis sygdommen ikke behandles, kan den give anledning til smerter og betændelse i tandkødet. I alvorlige tilfælde kan parodontose føre til tab af tænder. Parodontose skyldes normalt en bakterie infektion i munden, som forårsager betændelse i tandkødet. Bakterierne samler sig på tandpladen, som er et tyndt lag af bakterier og affaldsstoffer, der dannes på overfladen af tænderne. Hvis ikke pladen fjernes regelmæssigt ved at børste og bruge tandtråd, kan den blive hårdere og mere fastsiddende på tandoverfladen.

Tandpladen indeholder mange forskellige bakterier, der kan forårsage parodontose. Disse bakterier producerer giftstoffer, som irriterer og ødelægger vævet omkring tandraderne. Tandraderne er de smalle stive tråde af benvæv, der holder tandraderne fast i kæben. Når dette væv bliver ødelagt eller fortykket, vil det give anledning til dybere lommer mellem gummerne og tandraderne. Her samler bakterierne sig let, hvilket forværrer parodontosen yderligere.

Sådan behandler man parodontose

Parodontose behandles hos en tandlæge eller en tandplejer. Behandlingen starter med en grundig undersøgelse af munden for at vurdere omfanget af sygdommen. Derefter fjernes plak fra tænderne, og der foretages en dybdegående rengøring af tandkødet. I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at have regelmæssige kirurgiske indgreb eller at bruge antibiotika i kombination med anden behandling. Parodontose kan ikke helbredes, men den kan holdes under kontrol, så du kan bevare dine tænder gennem hele livet.

Forhåbentligt er du blevet en smule klogere på, hvordan du bliver opmærksom på tegn ved parodontose.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Redaktionen

Seneste på facebook