Hjarbæk Fjord er fortsat under pres som attraktivt naturområde

Foto: Viborg kommune.
dato

Hjarbæk Fjord har det stadig skidt, og statens planer for at rette op på miljøet i Hjarbæk Fjord kan vise sig vanskelige at opfylde. Viborg Kommunes arbejdsgruppe for naturgenopretning af Hjarbæk Fjord bistår det nyetablerede kystvandråd med en bred vifte af anbefalinger til, hvordan tilstanden kan forbedres.

Der er stadig lang vej til en ren fjord, som kan danne et naturligt udgangspunkt for friluftsliv og naturoplevelser. Det er den entydige konklusion, som arbejdsgruppen for Hjarbæk Fjord er nået frem til efter at have arbejdet intensivt i 2022 med at indsamle og analysere eksisterende viden om fjordens tilstand.  

Arbejdsgruppen stiller nu den indsamlede viden til rådighed for det nye kystvandråd, som dækker hele den centrale del af Limfjorden. 

Fire centrale anbefalinger
Arbejdsgruppen er kommet frem til fire centrale anbefalinger:

  • Nytænk scenarier for brugen af landbrugsarealerne omkring fjorden, der vil kunne bidrage bredt til klima- og biodiversitetsmål såvel som næringsstofmål og støt realiseringen med mulighed for jordfordeling. Arbejdsgruppen har bl.a. erfaret, at der er stor forskel på mængden og udvaskningstiden af kvælstof, fra de forskellige lokaliteter.

    Det gør det vigtigt at målrette placeringen af virkemidler. Fokuser derfor på lokal planlægning for sammensætning og geografisk placering af virkemidler, der reducerer udvaskningen af kvælstof. En sådan tilgang kan blive et foregangseksempel for håndtering af miljøproblemer i fjorde andre steder i landet.
  • Fokuser også på reduktion i fosfortilledningen til fjorden. Algevæksten i fjorden er fosforbegrænset forår og efterår, det er derfor naturligt at undersøge om reduktioner i fosfortilledningen til fjorden kan forbedre tilstanden.
  • Belys betydningen af Virksund-dæmningen, slusen og vandskiftet med resten af Limfjorden. Hvor meget kan en ændret slusepraksis og saltholdighed i Hjarbæk fjord, evt. med mere naturlige vandstandssvingninger i fjorden bidrage til en forbedring af natur- og miljøforhold?
  • Vær opmærksom på mulighederne for fysisk restaurering af fjorden ved udplantning af ålegræs og etablering af muslinge- og stenrev.

Anbefalingerne er sendt til kystvandrådet for den centrale del af Limfjorden, så de kan indgå i rådets arbejde. 

Nødvendigt med flere veje til renere fjord
Hjarbæk Fjord-arbejdsgruppen er nedsat af Viborg Kommunes Klima- og Miljøudvalg og har som opgave at undersøge og belyse mulighederne for naturgenopretning af Hjarbæk Fjord. 

- I arbejdsgruppen lægger vi vægt på, at kystvandrådet får den bedst mulige dokumentation at arbejde videre ud fra. Samtidig er vi enige om at anbefale, at der ud over kvælstof også bliver kigget på andre veje til den rene fjord, siger Jakob Gade, som er næstformand i LandboForeningen Midtjylland.

Leif Nielsen fra Danmarks Naturfredningsforening i Viborg supplerer:

- Arbejdsgruppen vil gerne vise vejen med både en lokal og regional indsats, så vi øger muligheden for, at natur- og miljømålene kan nås. Det er vigtigt, at vi arbejder målrettet for at få en ren Hjarbæk Fjord.

Arbejdsgruppens anbefalinger til kystvandrådet udgør første del af indsatsen for naturgenopretning af Hjarbæk Fjord. Næste fase vil realisere konkrete projekter, der kan understøtte en positiv udvikling for natur og miljø i og omkring Hjarbæk Fjord.

FAKTA
Viborg Kommune har indbudt følgende interessenter til at deltage arbejdsgruppen:

  • Limfjordsrådets Sekretariat
  • Århus Universitet
  • Energi Viborg Vand
  • Velas
  • Miljøstyrelsen
  • Fjordklyngen
  • Fritidsfiskerne ved Hjarbæk Fjord
  • Erhvervsfiskerne ved Hjarbæk Fjord/Lovns Bredning
  • Repræsentanter udpeget af det Grønne Råd:
  • LandboForeningen Midtjylland
  • Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Viborg
  • Viborg Sportsfiskerforening
  • Dansk Ornitologisk Forening

Læs mere om naturgenopretning på viborg.dk og om Kystvandråd på Miljøstyrelsens hjemmeside mst.dk 


https://viborg.dk/om-kommunen/nyheder-og-presse/pressemeddelelser/hjarbaek-fjord-er-fortsat-under-pres-som-attraktivt-naturomraade-262763526257716/
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook