Jernalderliv i Hvolris Jernalderlandsby

Foto: Hvolris jernalderlandsby. I landsbyen kan man forsøge sig som bueskytte.
Profilbillede
dato

Jernalderlivet leves i Hvolris Jernalderlandsby igennem hele sommerferien. Pilene forlader buestrengen med et sus.

Beboerne fortæller gerne om deres spændende håndværk med naturens materialer og gøremål ved bålet, hvor ting tager tid. Igen i år kan man opleve jernudvinding i uge 29.

All-in i jernalderen

Landsbyen befolkes sommeren igennem af folk, som simpelthen vælger at tage på ferie i jernalderen.

"Vi har den store glæde, at langt de fleste af vores jernalderfamilier vender tilbage til Hvolris år efter år", fortæller daglig leder Hanne Sørensen. "Med tiden har vi fået nogle virkelig erfarne folk, som går all-in i jernalderen. De er gode til at tage hånd om turister såvel som nye jernalderfolk. Vi sætter utrolig stor pris på dem."

For turister er der tre datoer, hvor hele familien har mulighed for at booke en dag som jernaldermenneske og prøve jernalderen på egen krop. Hertil skal der bookes og købes billetter på forhånd via hjemmesiden.

Jernudvinding

I uge 29 fra mandag til og med lørdag kan man opleve hele forudsætningen for jernalderen, når et kompetent hold indtager Hvolris og kaster sig over den komplicerede proces at udvinde jern. Det er en langstrakt proces over flere dage, men jernholdet står klar til at fortælle om jernudvinding hele ugen. Selve jernudvindingen planlægges at finde sted omkring torsdag-fredag.

Naturens materialer

Hvolris planlægger temadage med rundvisning ved dyrene samt arbejde med ler eller uld, hvor store og små får fingrene i naturens materialer og slipper kreativiteten løs. Dagene annonceres på hjemmeside og facebook.

I det daglige liv i landsbyen, hvor madkrukkerne bobler ved bålet, kan man afprøve talentet for at skyde med bue og pil. Man kan også vælge et lærerigt oldtidsløb i det smukke landskab på Hvolris. Der er 18 hektar, så her er god plads til alle, også hvis man tager madkurven med.

Der er levendegørelse i Hvolris landsby hver dag fra kl. 10-16.00 i perioden 28. juni til og med fredag den 6. august. Entré koster 60 kr. for voksne og er gratis for børn under 18 år. Med studiekort kommer man ind for 30 kr.

Kilde: Redaktionen