En del af tidligere Vestre Landsret skal omdannes til et læringscenter for retsstatens betydning. Denne omdannelse skal finde sted på Viborg Museum, og Nordea-fonden støtter med 3,9 millioner kroner.
Projektet går under navnet “Demokratiets Byggesten” på Viborg Museum, og skal netop lære de unge om demokratiets byggesten, som navnet indikerer. Blandt andet kommer skole- og gymnasieelever til at tage livtag med nogle af de centrale spørgsmål i et moderne demokratiske spørgsmål:
Hvad er menneskerettigheder? Hvad er retfærdighed? Og hvordan fungerer en retsstat egentlig?
Hensigten er at klæde de unge på til at blive aktive demokratiske medborgere. I Danmark er det nemlig sådan, at bliver du anklaget for en kriminel handling, så er politi og dommer adskilt i hver sin myndighed, fordi der er tale om en demokratisk retsstat. Det er en del af de demokratiske rettigheder, man har som borger.
Viborgs historie vigtig for de næste generationer
Museumschef ved Viborg Museum, Brian Wiborg fortæller, at Viborgs historie handler om magt, og hvordan magten har udfoldet sig gennem konge, kirke og retsvæsen i 1000 år. Derfor rummer Viborg bys historie også en grundlæggende fortælling om den demokratiske retsstats opståen i Danmark, som er vigtig at kende til for de næste generationer.
Han fortæller også, at vi i Danmark har et solidt demokrati og er meget privilegeret. Men vores demokrati og retsstat er også foranderligt, og derfor ligger der også et stort ansvar og forpligtelse i at formidle nogle af de helt grundlæggende principper ved demokrati og retsstat - især som Museum i en by som Viborg.
Millionstøtte til udvikling af nyt læringsprojekt
Nordea-fonden har bevilget 3.941.000 kroner til projektet. Med støtten kan Viborg Museum udvikle et nyt læringsprojekt, som vil nå mange børn og unge.
Projektet er altså et led i udviklingen af et helt nyt og ambitiøst bymuseum i Viborg. Det nye Viborg Museum skal åbne i en af retsstatens egne bygninger, den tidligere Vestre Landsret fra 1920 i Viborgs domkirkekvarter. Museets fremtidige gæster vil kunne opleve Viborgs 1000-årige historie med kongehyldninger, mordet på Erik Klipping, reformationen i Danmark, Jyske Lov, Snapsting og en lang række andre fortællinger fra Danmarkshistorien - alt sammen med tilknytning til Viborg.
Millionstøtten fra Nordea-fonden vil museet anvende til at bringe Danmarks demokratiske kulmination i spil. Det vil ske i et omfattende læringsprogram for skoler og ungdomsuddannelser og i to udstillingsrum.
Det første udstillingsrum er den imposante nævningesal. Dette bliver til et videns- og oplevelsesrum baseret på retssalens 100-årige funktion og de demokratiske byggesten, som man kan finde i Viborgs historie. Det andet udstillingsrum er det tilhørende voterinsrum, hvor nævningene voterede og behandlede vedrørende skyldsspørgsmålet i alvorlige kriminalsager. Her vil børn og unge selv få mulighed for at involvere sig i autentiske sager fra dansk retshistorie.
Fakta om projektet
Projektet “Demokratiets Byggesten” bliver et relevant oplysnings- og dannelsestilbud til unge om demokratiets historie og retsstatens funktion. Håbet er også, at det nye læringsprojekt kan give unge både ny viden og lyst til at deltage i samfundet og demokratiet.
Planen er, at projektet skal gennemføres de kommende tre år, og læringscenteret med tilbud til skoler og gymnasier vil være tilgængelig i slutningen af 2023.
Projektet er tredelt, hvilket betyder, at der er to udstillinger/læringsrum i Vestre Landsrets tidligere Nævningesal og Voteringsrum samt et læringsprogram med seks forløb. Det forventes, at det nye museum får 70.000 årlige gæster, hvoraf 15.000 er børn og unge, som deltager i Demokratiets Byggesten.