Viborg og Skive Kommune modtager 2,25 mio. kr.

Foto: Anja W. Schack
Profilbillede
dato

Viborg og Skive kommune har modtaget 2,25 millioner kroner til børnekulturen. Pengene kommer fra Kultur- og Slotsstyrelsens pulje Grib Engagementet til det fælles forsøgsprojekt Kulturspor. 

Kulturministeriet har afsat 20 millioner kroner til modelforsøg i kommunerne, som skal give flere børn og unge lyst og adgang til at deltage i kunstneriske aktiviteter. 

Med en bevilling på 2,25 millioner kroner fra Grib Engagementet puljen til projektet Kulturspor kan Kulturskolen Viborg, Skive Musikskole, Kulturprinsen Viborg, VIA The Animation Workshop (TAW) Viborg og VIA læreruddannelsen i Skive nu sætte gang i et helt særligt samarbejde, der skal give flere børn adgang til kultur. 

Slots- og Kulturstyrelsens tilsagn gør det muligt for Viborg Kommune at sætte Kulturspor i søen. De nye midler i projektet understøtter også kommunens ambition på det kulturelle område, hvor målet er at gøre de kreative fag tilgængelige for alle børn og unge i Viborg Kommune og sætte fokus på børnenes udvikling. 

Børn og unge skal således møde glæden ved kunst i skolen. Og glæden, legen og inddragelsen bliver da også omdrejningspunktet for elevernes møde med kunsten, og alle forløb vil blive udviklet og aftalt i dialog mellem de involverede skoler og kunstnere. 

Det nuværende projekt Tidlig Kulturstart giver allerede mange børn i Viborg Kommunes daginstitutioner kulturoplevelser. Kommunen har ligesom kulturtalentkommune fokus på de kreative ungdomsuddannelser ART-GK. 

Der er altså ved at blive skabt en sammenhængende strategi fra daginstitutioner over folkeskole til ungdomsuddannelser med det nye kulturspor. En strategi, der understøtter Viborgs styrkeposition indenfor animation og position som UNESCO Creative City indenfor kategorien Media Arts. 

Nye samarbejder og nye møder

Der arbejdes også på at udvikle en model, der sikrer, at alle børn og unge i skolen får mulighed for at udtrykke sig gennem kunsten og møder et varieret udbud af kunstarter. 

Der skal samtidig skabes bæredygtige og varige samarbejder, der lever videre efter forsøgsperioden, hvilket opnås ved, at der bliver etableret og udviklet relationer mellem de deltagende i institutioner i forsøget. 

I Viborg Kommune glæder man sig til at sætte projektet i gang sammen med de mange kreative samarbejdspartnere. Målet og den fælles ambition er at skabe langtidsholdbare relationer så alle børn og unge i Viborg og Skive Kommune får mulighed for at udtrykke sig gennem teater, billedkunst, musik og animation. 

I alt deltager cirka 3.150 lærere, elever og pædagoger i projektet, hvor børn og unge på 14 skoler i 0.-10. klasse skal arbejde med billedkunst, scenekunst, musik og animation i Viborg og Skive Kommuner. Hver skole får fire til syv læringsforløb og en kreativ saltvandsindsprøjtning allerede fra efteråret 2021. 

Fra Viborg Kommune deltager Finderuphøj Skole, Vestervang Skole, Skals Skole, Løgstrup Skole, Egeskovskolen og Bøgeskovskolen Bjerringbro, Sødalskolen i Rødding og Løvel samt Brattingsborgskolen i Klejtrup.

Kilde: Redaktionen