Viborg Teater - 111 år med skuespil og teater i Viborg

Profilbillede

I Gravene i Viborg finder du bl.a. Viborg Teater hvis historie kan dateres hele vejen tilbage til 1909, og gemmer på en interessant historie.

Vender man blikket mod 1800-tallet havde man i Viborg nemlig hele 4 pladser rundt i byen til skuespil. Men i 1906 da den sidste plads blev forvandlet til byggeplads, blev der nedsat et udvalg for at sikre fremtiden for skuespil i Viborg by.


Foto: Arkiv.dk / Byfest med formålet at indsamle penge til udsmykning af Viborg Teater

Herefter blev Gravene inddraget som placering for teateret og gennem en bevilling på 1000 kr. fra Viborg Kommune, blev arkitekt Søren Vig-Nielsen og dekoratør Karl Hansen Reistrup en del af projektet.

Søndag d. 12. December 1909, slog Viborg Teater for første gang dørene op for beboerne i Viborg og det gik ikke stille for sig. 


Foto: Arkiv.dk / Scene på Viborg Teater

Viborg Teater blev indviet ved en kæmpe festforestilling. Her blev bl.a. Ludvig Holbergs komedie “Julestuen” opført for de besøgende gæster. 

I slutningen af 1980’erne, efter godt 80 år som både teater og biograf, var Viborg Teater noget medtaget. Derfor igangsatte man en større renovering, for at rette op på det slid teatret havde påtaget sig. 


Foto: Arkiv.dk / Teaterforestilling på Viborg Teater

I denne forbindelse fik teatret sig tilmed en ny scene, hvor små forestillinger og foredrag fremover kunne finde sted. 

Viborg Teater trives den dag i dag i bedste velgående, hvor både besøgende og kunstnere roser teatret for sin specielle intimitet og gode akustik. 

Kilde: Arkiv.dk