Madlavning over bål boomer blandt Viborgs børnefamilier og bedsteforældre

Profilbillede
dato

Viborg og omegn har kastet sin kærlighed på madlavning over bål. Corona kickstartede trenden, lyder det fra lokal XL-BYG, der femdoblede salget af bålgrej sidste år.

Hvad laver man, når landet lukker ned, og børnene skal aktiveres? Mad over bål i haven eller på shelterpladsen synes at være det enstemmige svar fra Viborg og omegn. Hos XL-BYG Tømmergaarden Viborg, der er en af områdets største forhandlere af grej til madlavning over bål, har man registreret en stigning på femhundrede procent i salget.

"Sidste år var fantastisk vildt. Folk havde et akut behov for at komme ud og lave noget hyggeligt sammen med deres børn og venner uden at skulle være begrænset af indendørs forsamlingsforbud og smitterisiko. Vi solgte nærmest alt, hvad vi havde," fortæller Kim Hansen, der sælger grej til madlavning over bål ved XL-BYG Tømmergaarden Viborg.

 "De fleste startede med et bålfad og et par snobrødspinde, men så kom de hurtig igen og købte en pandekagepande, en gryde til den sammenkogte ret, en rist til bøfferne eller en kaffekande, så der også var til en irish coffee sidst på aftenen," fortæller Kim Hansen, der selv jævnligt laver mad over bål sammen med sin kone og børn.

Ifølge Friluftsrådet har 34 procent af danskere været mere ude i naturen det seneste år end før. Mads Duzenius Christensen, der er ekspert i forbrugertrends ved Envision, kalder udviklingen markant.

"For få år siden var udekokkerering begrænset til mad på grillen fra uge 16-36. I dag er mange i gang hele året og eksperimenterer lystigt. Fx med mad over bål. Og corona-nedlukningen, hvor danskerne har fået øjnene op for naturen, har blot styrket tendensen," siger han.

Leger du også med tanken om at lave middagsmad over bål til hele familien, er det ifølge Kim Hansen langt fra nødvendigt at købe dig fattig i grej. Udstyrseksperten fra XL-BYG har disse fire gode råd:

Tænd op efter menuen
Skal du lave kakao eller en hurtig suppe, kan du nøjes med et kogebål, der laves af alle slags brænde i små stykker, så det er nemmere at justere varmen ved at fyre mere eller mindre. Skal du grille eller lave en ovnret, er et glødebål bedst. Det giver en høj, jævn og vedvarende varme. Tænd op 1-2 timer inden, du skal bruge bålet. Når de fleste kævler er godt brændte, spreder du bålet ud, så der kun er gløder tilbage. Her er det bedst med hårde træsorter som bøg, eg og ask. Alternativt kan du også blande lidt grillkul i bålet.

Styr på varmen
Det kan være udfordrende at styre varmen over et bål med det resultat, at maden brænder på eller går af kog, inden den er færdig. Derfor bør du bruge et bålstativ med en rist i en lang kæde, der let kan hæves og sænkes. Husk at tage gryden af risten, inden du løsner kæden.

Børnenes favorit
Hvis du vil lokke børnene væk fra skærmen og ud til bålhyggen, skal du skrue ned for ambitionerne og gå efter sikre hits som varm kakao, popcorn, pandekager – og så selvfølgelig snobrød. Det kræver en gryde, en bålrist, et popcornsnet, en pandekagepande med langt håndtag og snobrødspinde.

Start beskedent
Du kan roligt vente med at investere i deluxe grejet, til du ved, om bållivet er noget for dig. De billige modeller kan som udgangspunkt det samme som de dyre mærker. Det vigtigste er, at du går efter rigtigt båludstyr og fx ikke bruger almindelige pander og gryder med kort håndtag, som bliver varmet op af ilden og skal betjenes tæt på røgen.

Kilde: Epicent.dk